Aιτίες της δυσκολίας ακοής

Μια γρήγορη ματιά, γιατί εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία στην ακοή.


Ακούστε την ακοή σας

Ο μόνος που μπορεί να ακούσει αυτό που ακούμε, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι ήχοι μπορεί να μας φαίνονται σωστοί, ακόμα κι αν είναι αποδυναμωμένοι. Ο εγκέφαλος έχει την τάση να προσαρμόζεται στη νέα ακουστική κατάσταση. Μετά από λίγο ξεχνά κυριολεκτικά πώς είναι η σωστή ακοή, γιατί δεν θυμάται πλέον τον ήχο των λέξεων.

 

Η δυσκολία της ακοής μπορεί να είναι αποτέλεσμα βλάβης σε κάποιο από τα παρακάτω τμήματα:


Αιτίες στο έξω αυτί

Τυπικά προβλήματα με το εξωτερικό αυτί είναι το κερί από το αυτί και οι λοιμώξεις του ακουστικού πόρου. Συνήθως, η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι πολύ εύκολη. Είναι σημαντικό να ενεργήσετε άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί μόνιμη βλάβη στην ακοή.

 

Αιτίες στο μέσω αυτί

Φλεγμονή, υγρό πίσω από το τύμπανο, διατρήσεις τυμπάνου και ωτοσκλήρυνση (μια σκλήρυνση των οσταρίων στο μέσο αυτί) είναι τα πιο κοινά προβλήματα και εμποδίζουν την λειτουργία του μέσου αυτιού. Τα περισσότερα προβλήματα του έξω και μέσου αυτιού μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια της ακοής, η οποία μπορεί να αντιμετωπισθεί με ένα ακουστικό βαρηκοΐας, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αιτίες στο έσω αυτί

Η πλειοψηφία των ακουστικών ζητημάτων αφορούν το εσωτερικό του αυτιού. Η πιο κοινή αιτία είναι η φυσική διαδικασία της γήρανσης. Όμως ο δυνατός θόρυβος, κάποια είδη φαρμάκων, ή κατάγματα του κρανίου μπορεί να έχουν επίσης αρνητική επίδραση στην ικανότητα ακοής ενός ατόμου. Αυτές οι επιρροές βλάπτουν τα τριχωτά κύτταρα και επηρεάζουν τη μετάδοση των σημάτων στα ακουστικά νεύρα. Συνήθως, η δυσκολία ακοής στο εσωτερικό αυτί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτός ο τύπος βλάβης, μπορεί να διορθωθεί με ένα ακουστικό βαρηκοΐας.



Η δυσκολία ακοής που προκαλείται από ελάττωμα στο εξωτερικό ή μέσο αυτί ονομάζεται βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Η βλάβη στο εσωτερικό αυτί, ονομάζεται νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Αν και οι δύο τύποι εμφανίζονται μαζί, η κατάσταση αυτή ονομάζεται μεικτού τύπου βαρηκοΐα.


Ζητήστε τη βοήθεια του ειδικού

Ο ακοοπροθετιστής θα σας προτείνει την καλύτερη λύση, λαμβάνοντας υπόψη τις ακουστικές σας ανάγκες, την οικονομική κατάσταση και τις καθημερινές σας δραστηριότητες.